Owsianka ketogeniczna
Przepisy Śniadania

Keto owsianka na zimowe poranki!

Zdrowa owsianka bez węglowodanów – czy istnieje taka modyfikacja popularnego śniadania? Oczywiście, że tak, a dzięki temu przepisowi zagości też w Twojej miseczce o poranku. Pozwól, że przeprowadzę Cię przez cały proces jej przygotowywania od początku do końca. Pora na coś bardzo pysznego!

Dlaczego kochamy owsiankę na śniadanie?

Przyjęło się, że owsianka jest bardzo zdrowa i trzeba ją jeść bardzo często. Cóż – jestem innego zdania. Owies ma bardzo dużo węglowodanów i jest niewskazany na diecie ketogenicznej. Co więcej, również dla osób, którym nie zależy na uzyskaniu ketozy, korzystanie z owsianki może przynieść negatywne skutki. Jakie? Chodzi np. o nagły skok cukru spowodowany wysokim indeksem glikemicznym takiego posiłku. Wszystko przez obecność dużej ilości glutenu i węglowodanów. Zapomnij o regulowaniu układu trawiennego błonnikiem – po niedługim czasie znowu zerkniesz w kierunku lodówki.

Czy keto owsianka naprawdę istnieje?

Cóż, możesz raczej zapomnieć o dodawaniu owsa do tego dania. Zrobię jednak wszystko, żeby konsystencja i smak przypominały tradycyjne śniadanie w formie owsianki. Jak już zapewne wiesz, owies zalicza się do tych produktów, które są niewskazane w diecie ketogenicznej. Nie zmienia tego fakt, że ilość węglowodanów w ziarnach jest niższa niż w innych tradycyjnych zbożach. Czym więc masz zastąpić ten składnik? Proponuje dzisiaj genialne w diecie keto zmielone ziarna lnu.

Składniki potrzebne do keto owsianki z lnem

Poza głównym składnikiem zastępującym owies, do przygotowania śniadania potrzebne ci będą:

  • mleko roślinne;
  • masło orzechowe;
  • płatki migdałowe;
  • mąka migdałowa;
  • jagody/maliny/truskawki (albo wszystkiego po trochu);
  • stewia lub erytrytol dla poprawienia słodyczy

Jak przygotować owsiankę z lnu na diecie keto?

Sam proces przygotowywania wpisuje się genialnie w prostotę każdej owsianki. Na samym początku musisz podgrzać mleko i dodać len. Nie doprowadzaj do wrzenia. Po wymieszaniu zdejmij z palnika. Teraz pora na stopniowe dodawanie masła orzechowego i mąki migdałowej. Dla uzyskania jednolitej konsystencji musisz nieco popracować i wymieszać wszystkie składniki. Teraz pora na dodanie reszty – płatków migdałowych i owoców. I proszę bardzo – „lnianka” keto gotowa! Wszystkie najważniejsze plusy tradycyjnej owsianki udało się zachować szybkość przygotowania, konsystencję i pyszny smak!

Owsianka keto nie tylko na pierwsze śniadanie!

Genialne w prezentowanym przepisie jest to, że wcale nie musisz jeść keto owsianki tylko w formie pierwszego posiłku. Bardzo dobrze smakuje również w trakcie dnia, jako przekąska lub pełnowartościowy posiłek. Wystarczy, że po przygotowaniu przełożysz ją do słoiczka i wystudzoną spałaszujesz w przerwie podczas pracy lub za zajęciach. Możesz dostosować ilość składników do swoich preferencji. Pamiętaj jednak, by gramatura lnu nie przekraczała 25% ilości mleka roślinnego. Zwykle na 100 ml mleka wystarczy półtorej łyżki zmielonego lnu. 

Masz ochotę na więcej świetnych keto przepisów na śniadanie? Bądź na bieżąco i przeglądaj wpisy codziennie! Dzięki nim zadbasz o prawidłowo zbilansowana dietę ketogeniczną! Smacznego!

Dodaj komentarz