Dania główne

Keto sushi z kalafiora

Na diecie keto nie można jeść ryżu. Proponujemy Ci alternatywę — ryż z kalafiora. Sprawdź, jak przyrządzić z niego keto sushi!

Keto sushi z kalafiora — jak je przyrządzić?

Tradycyjna wersja sushi nie jest wskazana na diecie ketogenicznej ze względu na wysokowęglowodanowy ryż. Jednak nie musisz rezygnować z tego pysznego dania. Wystarczy, że przygotujesz keto sushi z kalafiora. Podpowiadamy, jak je przyrządzić.  

Keto sushi z kalafiora wygląda i smakuje łudząco podobnie jak jego standardowa wersja.

Ryż z kalafiora — dlaczego jest dobrą alternatywą tradycyjnego ryżu?

Na diecie ketogenicznej musisz pożegnać się ze wszystkimi wysokowęglowodanowymi produktami. Należy do nich ryż, który mógłby Cię wyprowadzić ze stanu ketozy. Wynika to z tego, że węglowodany zapobiegają spalaniu ketonów, przy wykorzystaniu tłuszczu, na energię. Jeśli zjadłbyś ryż, Twoje ciało zaczęłoby pozyskiwać energię z węglowodanów.

Po odstawieniu ryżu możesz odczuwać, że brakuje Ci go w diecie. Warto więc, abyś sięgnął po jego alternatywę wykonaną z kalafiora. Jest to niskowęglowodanowy i zdrowy produkt, z którego w łatwy sposób wyczarujesz ryż bardzo podobny w teksturze i w swoim neutralnym smaku do oryginalnej wersji.

Musisz wiedzieć, że kalafior posiada wiele cennych dla Twojego zdrowia składników. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz w witaminy C i K. Posiada dużo żelaza, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antyzapalne. Ma dobroczynny wpływ na pracę serca i mózgu. Dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie. Ma też wpływ na detoksykację organizmu. 

Kalafior to idealny składnik do wykonania ryżu, czyli głównego składnika proponowanego przez nas keto sushi. Podpowiadamy, jak samodzielnie go przygotować oraz jak przyrządzić sushi z jego dodatkiem.

Jak w prosty sposób wykonać ryż z kalafiora i smaczne keto sushi?

O sporządzaniu ryżu z kalafiora pisaliśmy już na naszym blogu. Przepis możesz znaleźć tu: Kalafiorowy ryż — 5 propozycji podania. Jest to ryż na sypko, dlatego też musisz wymieszać go z serkiem śmietankowym. W ten sposób uzyskasz masę przypominającą lepki ryż wykorzystywany do sporządzania sushi. Wówczas możesz z niego przygotować sushi według naszego przepisu.

Do przygotowania pysznego i zdrowego keto sushi będziesz potrzebował:

  • porcję ryżu sporządzonego ze średniej wielkości kalafiora;
  • 2 łyżki sosu sojowego (Pamiętaj, aby nie zawierał cukru w składzie. Możesz go zastąpić 15 ml aminokwasów kokosowych);
  • 150 g wędzonego łososia lub tuńczyka;
  • 1 zielonego ogórka (Możesz dodać też inne warzywa np. awokado);
  • 4 arkusze nori;
  • 150 g serka śmietankowego.

Ryż z kalafiora, przygotowany według naszego przepisu, włóż do miski i zalej sosem sojowym lub aminokwasami kokosowymi. Dodaj serek i dokładnie wszystko wymieszaj.

Rybę i wybrane warzywa pokrój w paski.

Przygotuj matę bambusową. Wyłóż ją folią spożywczą i nałóż arkusz nori. Połóż na nim cienką warstwę ryżu z kalafiora. Pamiętaj o zachowaniu wolnej przestrzeni od góry o wielkości ok. 2 cm. Nałóż na ryż składniki ok. 2 cm od dolnej krawędzi. Zroluj wałek i pokrój go ostrym nożem na paski.

Sushi możesz podać z wasabi. Nadaje się do trzymania przez 2-3 dni w lodówce.

W innej wersji, zamiast używać serka śmietankowego, możesz po prostu połączyć ze sobą mus z gotowanego na parze kalafiora z tym przetworzonym na ryż według naszego przepisu. W ten sposób uzyskasz kleistą masę gotową do przyrządzenia sushi.

Aby ugotować kalafiora na parze, musisz zagotować w garnku wodę. Następnie umieść na nim metalowe sito, a na sicie kalafiora. Przykryj i gotuj ok. 15 minut. 

W ten sposób wyczarujesz pyszne, zdrowe i niskowęglowodanowe danie, które w smaku i wyglądzie łudząco przypomina tradycyjne sushi. Będziesz mógł zaprosić znajomych i sprawdzić, czy odgadną, że nie jedzą standardowego sushi.

Spróbuj innych dań keto, wykonanych z użyciem ryżu z kalafiora!

Na bazie naszego ryżu z kalafiora możesz też przygotować inne dania. Warto skorzystać z naszych przepisów na kalafiorowy ryż — 5 propozycji podania lub spróbować samemu stworzyć swoje autorskie danie. Nie musi być ono inspirowane zagraniczną kuchnią. Świetnie sprawdzą się na przykład polskie gołąbki w wersji keto. W niektórych przepisach, zamiast ryżu z kalafiora, możesz wykorzystać niskowęglowodanowy makaron konjac.