Dania główne Przepisy Przystawki / przekąski

Keto pizza — zdrowy fastfood, który możesz jeść na diecie ketogenicznej bez wyrzutów sumienia

Pizza to jedno z najbardziej lubianych dań na świecie. Kochamy ją m.in. za to, że za każdym razem możemy ją jeść na inny sposób — na ostro, z dodatkiem mięsnym lub warzywnym. W każdym wydaniu jest jednakowo pyszna. Będąc na diecie ketogenicznej, niestety nie pozwolisz sobie na tradycyjną pizzę z ciastem na bazie mąki pszennej. Możesz natomiast doskonale odtworzyć jej smak, zastępując spód niskowęglowodanowym zamiennikiem.

Keto pizza jest jedzona na wiele sposobów

Pomysłów na keto pizzę jest tyle, ile gustów i możliwości. Nierzadko podstawę tego dania stanowią składniki, które aktualnie mamy pod ręką lub zalegają nam w lodówce. Niskowęglowodanowa wersja pizzy może powstać na bazie sera, cukinii czy kalafiora — istotne, żeby produkty te znajdowały się na liście składników dozwolonych na diecie ketogenicznej, czyli były pozbawione węglowodanów lub zawierały ich niewielką ilość.

O smaku pizzy decydują podstawowe składniki

Na szczęście dla amatorów tego dania będących na diecie niskowęglowodanowej, o smaku pizzy decyduje w głównej mierze ser i dobrze doprawiony sos pomidorowy. Zarówno jedno jak i drugie jest dozwolone na diecie keto. Bazując na tych składnikach, możemy stworzyć dowolne wariacje: klasyczną pizzę na cienkim i chrupiącym spodzie czy mini pizzerki, które zabierzemy ze sobą do pracy, na uczelnię lub na piknik. Bez utraty smaku i aromatu dania uzyskamy nie tylko zdrowszą, ale i wygodną alternatywę.

Keto pizza może być równie smaczna jak jej tradycyjna wersja, wystarczy, że dobierzesz do niej ulubione dodatki

Przepis na szybką keto pizzę

Prezentowany przepis jest bardzo szybki do przygotowania i co najważniejsze zawsze się udaje. Nie wymaga czasu na rośnięcie ciasta, wyrabiania zaczynu czy wałkowanie cienkiego placka. Przewagą tego przepisu nad tradycyjnym jest to, że potrzebujesz do niego jedynie sprawnego piekarnika. Nie potrzebny Ci wałek czy inne narzędzia kuchenne. Ponadto przy wyrabianiu klasycznego ciasta zawsze powstaje spory bałagan — mąka dostaje się do każdego zakamarka. Przygotowując wersję keto, możesz o tym zapomnieć.

Przygotowanie spodu

Najprostszym spodem do keto pizzy jest jego serowa wersja. 2 jajka należy dobrze wymieszać z tartym żółtym serem (najlepiej sprawdzi się mozzarella lub parmezan). Całość wylać na głęboką blachę przykrytą papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Niektórzy autorzy sugerują, żeby do jajek oraz sera dodać dwie łyżki gęstej śmietany lub majonezu — dzięki temu „ciasto” będzie delikatniejsze w smaku. Można również przyprawić je ulubionymi ziołami lub innymi przyprawami, dzięki czemu nie będzie mdłe.

”Ciasto” do pizzy w wersji alternatywnej

Inną wersją pizzy jest placek niskowęglowodanowy na cukinii lub na bazie kalafiora. W takiej wariacji należy warzywa dobrze umyć, w przypadku cukinii obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (pozostawiając warzywa do czasu puszczenia wody). Starte następnie należy połączyć z jajkiem i serem, doprawić i piec w analogicznej temperaturze i czasie.

Co położyć na wierzch?

Co tylko dusza zapragnie. Zgodnie z zasadami diety niskowęglowodanowej można jeść takie produkty jak wędliny, salami, pieczarki, cebulę oraz wiele innych składników, które pasują do dania, jakim jest pizza. W wersji na ostro możesz dołożyć pepperoni, czerwoną cebulę i ostrą papryczkę. W wersji bardziej kobiecej może to być ekstra porcja warzyw np. rukoli, zielonego ogórka czy czerwonej papryki. Co ważne całość należy włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 10-15 minut.

Kto powiedział, że pizza bez ciasta nie może się udać, jest w błędzie. Powyżej zaprezentowaliśmy jedynie podstawowe przepisy na to danie. Każdy może indywidualnie je modyfikować i dostosować do swojego gustu — cukinię i kalafiora, zamiast trzeć, można pokroić w plastry i wyłożyć nimi blachę, wtedy spód będzie bardziej chrupiący.