Tradycyjna kuchnia góralska oferuje wiele smacznych i pożywnych dań. Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, nie musisz z nich zrezygnować. Niektóre potrawy będziesz musiał lekko zmodyfikować, inne wymagają większych zmian. My pokażemy Ci 3 przepisy na smaczne keto dania inspirowane kuchnią góralską.
Kuchnia góralska na diecie ketogenicznej — o czym musisz pamiętać?
Kuchnia góralska jest bogata w mięso m.in. w wieprzowinę i baraninę oraz w ryby, takie jak pstrągi i karpie. To składniki pożądane na diecie ketogenicznej, ponieważ są bogate w cenne tłuszcze. Ryby wzbogacają dietę o kwasy tłuszczowe i witaminę D. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością białka.
Warte uwagi są też ogórki i kapusta kiszona, ponieważ zawierają mniej cukru niż świeże warzywa, a zachowują cenne witaminy i minerały.
Kuchnia góralska to także sery, w tym oscypek. Możesz go włączyć do diety keto. Jest on bogaty w białko, tłuszcz oraz bardzo cenny wapń. Jednak jest to produkt bogaty w sód, a więc wymagający zbilansowania dziennego jadłospisu.
Należy unikać potraw mącznych i ziemniaczanych ze względu na węglowodany. Warto sięgać po ich ketogeniczne alternatywy np. cukinię.
Mając na uwadze te kwestie, przygotowaliśmy 3 propozycje góralskich potraw keto.
Jak wykonać smaczne góralskie potrawy keto?
Nasze propozycje to lekko zmodyfikowana kwaśnica, pizza góralska keto oraz cukiniowe placki à la ziemniaczane. Dania te pozwolą Ci poczuć góralski klimat, bez potrzeby rezygnowania z diety ketogenicznej.
Keto kwaśnica z żeberkami, słoniną i wędzonym boczkiem
Jest to kwaśnica wzbogacona o większą ilość mięsa. Do tradycyjnych żeberek dodaliśmy słoninę i wędzony boczek, aby zupa była cenna w pożądane tłuszcze. Zrezygnowaliśmy z wysokowęglowodanowych ziemniaków. Do zupy dodaje się kiszonej kapusty, która posiada witaminy A, B, C, E i K, magnez, potas, wapń i żelazo.
Do jej sporządzenia potrzebujesz:
- 1 kg wędzonych żeberek;
- 200 g boczku wędzonego;
- 250 g wędzonej słoniny;
- 50 dag kiszonej kapusty;
- 300 ml soku z kiszonej kapusty;
- 5 dag suszonych grzybów;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku.
Wszystkie rodzaje mięs, posiekaną kapustę, sok, grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę zalej wodą tak, aby przykryć całość. Gotuj pod przykryciem do momentu aż mięso i kapusta będą miękkie. Dodaj czosnek i przyprawy. Gotuj jeszcze chwilę. Zupę podawaj ze skwarkami.
Aby przygotować wystawny obiad w stylu góralskim, po zupie możesz podać cukiniowe placki, które zastępują tradycyjne ziemniaczane.

Keto placki cukiniowe à la ziemniaczane
Ziemniaki nie są dozwolone na diecie keto ze względu na dużą ilość węglowodanów. Poszukując alternatywy, sięgnęliśmy po niskowęglowodanową cukinię.
Aby przygotować placki cukiniowe, musimy przygotować:
- 600 g cukinii startej na tarce;
- 100 g cebuli;
- ząbek czosnku;
- 3 jajka;
- 100 g oleju;
- sól, pieprz;
- garść koperku.
Startą cukinię posól i odstaw na ok. 20 minut, aby puściła soki. Następnie wyciśnij resztę soku. Cebulę, czosnek i koperek drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki, dodaj jajka i przyprawy. Uformuj placuszki i smaż je na rozgrzanym tłuszczu. Możesz podawać je z tradycyjnym gulaszem po zbójnicku. Oczywiście bez dodatku mąki.
Jeśli chcesz bardziej zaszaleć, możesz sięgnąć po nasz przepis na pizzę po góralsku.
Góralska pizza keto z mozzarellą, oscypkiem i kiełbasą
Wykorzystaj nasz przepis na spód do pizzy z mąki migdałowej. Patrz Pizza ketogeniczna z jajek i sera. Na podpieczonym przez 10 minut cieście rozsmaruj nasz ketchup keto. Zobacz Keto dipy – idealne do sałatek i przekąsek! oraz ułóż kilka plasterków kiełbasy, pokrojoną w piórka i podsmażoną cebulę, a także kawałki mozzarelli i oscypka. Włóż pizzę do piekarnika jeszcze na 5-7 minut i gotowe.
Tak przygotowane potrawy mogą stanowić wystawny obiad w stylu góralskim.
Góralskie potrawy keto — odkryj smaki Podhala i okolic w swoim domu
Nasze przepisy pozwolą Ci przenieść się myślami w górskie klimaty bez konieczności opuszczania własnego domu. Możesz też skomponować własne góralskie menu keto z wykorzystaniem np. ryb.