Dania główne Przepisy

Smaczny i prosty przepis na niskowęglowodanowe pierogi

Keto pierogi na wyciągnięcie ręki! Nie rezygnuj z ulubionych potraw wigilijnych! Sprawdź przepis na niskowęglowodanowe pierogi i rozkoszuj się ich smakiem!

Święta tylko dla wytrwałych? Niekoniecznie! Poznaj sprawdzony przepis na keto pierogi!

Zbliżająca się Wigilia i Boże Narodzenie to wyzwania dla osób żyjących na diecie niskowęglowodanowej, szczególnie ketogenicznej. Tradycyjnie polskie dania, takie jak panierowany karp, pierogi, uszka do barszczu oraz ciasta mają wysoki indeks glikemiczny ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Czy w takim razie musisz zrezygnować z przysmaków i w święta odmawiać sobie prawie wszystkiego? Na szczęście nie! Sprawdź nasz przepis na pyszne keto pierogi, dzięki którym pozostaniesz w ketozie!

Z czego lepi się keto pierogi?

Podstawą keto pierogów jest zamiana mąki pszennej na mąkę migdałową lub można też użyć drobno zmielonych migdałów. Do tego dodaje się jajka i zamiennik glutenu — dobrze sprawdza się guma guar.

Składniki do wykonania ciasta na pierogi z mąki migdałowej

Do przygotowania ciasta niezbędne są następujące składniki:

  • 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów;
  • 10 g gumy guar, co odpowiada około 2 łyżeczkom proszku;
  • 2 jajka;
  • łyżeczka soli.

Składniki do przygotowania farszu na keto pierogi wigilijne

Z kolei do wykonania farszu należy przygotować:

  • 250 g kiszonej kapusty;
  • jedną cebulę;
  • 60 g suszonych leśnych grzybów dowolnego rodzaju — pierogi najlepiej smakują z borowikami lub podgrzybkami;
  • masło klarowane;
  • pieprz i sól do smaku.

Polecanym rodzajem soli jest kłodawska lub himalajska.

Przepis na keto pierogi — jak ulepić ciasto?

Mąkę lub zmielone migdały należy wymieszać z proszkiem guma guar i solą. Następnie jajka w osobnej misce należy zmiksować na gładką masę i połączyć z produktami sypkimi. Powstałą masę wyrabiać aż do uzyskania ciasta o odpowiedniej konsystencji.

Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na dwie części, które należy rozwałkować. Foremką lub szklanką wyciąć koła i na środek umieścić niewielką ilość farszu, tak, aby można było później szczelnie zalepić pieroga, tworząc charakterystyczną falbankę. Gotowe pierogi gotować we wrzącej wodzie z solą przez około 3 minuty. Produkty są od razu gotowe do spożycia, przy czym należy pamiętać, że nie będą nadawać się do mrożenia.

Sposób wykonania farszu do pierogów wigilijnych

Wykonanie farszu zaczyna się dzień wcześniej, od moczenia grzybów w wodzie. Jeżeli nie ma takiej możliwości, powinny być moczone minimum kilka godzin. Kolejnym krokiem jest ich gotowanie w tym samym płynie, w którym się znajdowały. Czas gotowania wynosi 15 minut.

Następnie grzyby należy odcedzić, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Aby farsz był pełen smaku, warto ugotować kapustę kiszoną w zachowanym wywarze. Kiedy zmięknie, odcedza się ją i odstawia do ostudzenia, aby można było później posiekać.

Na końcu cebulę pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku przyprawami.

Trudno dostępna guma guar? Czym ją zastąpić?

Osoby zaczynające swoją przygodę z niskowęglowodanową dietą mogą mieć trudności ze znalezieniem w stacjonarnych sklepach spożywczych gumy guar, ponieważ nie jest ona popularnym produktem wybieranym przez osoby przeciętnego konsumenta.

W rzeczywistości ten biały, krystaliczny proszek jest częstym składnikiem dodawanym do gotowych produktów żywnościowych. Wykazuje on działanie żelujące, zagęszczające i wiążące. Guma guar jest produktem naturalnym. Pozyskuje się ją z bielma ziaren rośliny bobowatej, nazywanej zwyczajowo guarem i nie jest szkodliwa dla organizmu.

Warto wiedzieć, że cechuje się ona zawartością trudno przyswajalnych cząsteczek polisacharydów, które ludzki organizm traktuje w podobny sposób jak błonnik.

W jaki sposób zastąpić gumę guar?

W takim przypadku można ją zastąpić mąką lnianą lub ewentualnie zmielonym lnem w ilości jednej szklanki. Dodatkowo do tego należy dodać:

Jeden taki pieróg ma około:

  • 45 kcal;
  • 4 g tłuszczu;
  • 1,6 g błonnika;
  • 0,5 węglowodanów.

Niezależnie od tego, czy keto pierogi wigilijne składają się z gumy guar, czy też z produktów lnianych, wyróżniają się one niską zawartością węglowodanów i są polecane na diecie keto.

Ketogeniczne pierogi — już nie musisz rezygnować ze smaku wigilijnych potraw