Przepisy Śniadania Śniadania

Keto „owsianka” dla miłośników klasycznych śniadań

Owsianka jest chyba najbardziej popularnym śniadaniem na świecie, bez względu na szerokość geograficzną. Za co kochamy to proste i sycące danie? Za smak, łatwość przygotowania, możliwość podania jej w wielu wariantach — dopasowanych do preferencji smakowych czy pory roku za oknem. Owsiankę można jeść na zimno i ciepło, w każdym wydaniu jest smaczna i sycąca. Czy danie w wersji keto jest równie smaczne?

Niskowęglowodanowa alternatywa dla klasycznej owsianki

Za smak owsianki wielokrotnie odpowiadają nie same płatki, ale dodatki, które lądują w miseczce. Posmak zboża bardzo często ginie, przytłoczony przez słodkie i aromatyczne owoce, przyprawy, orzechy czy wiórki. Skoro jest to prawda, odtworzenie dania bez użycia płatków owsianych wcale nie musi być niemożliwe. Cały sekret polega na tym, aby wybrać odpowiedni zamiennik, który zagwarantuje zachowanie odpowiedniej konsystencji dania. Co najlepiej sprawdzi się w roli keto owsa? Odpowiedź znajdziesz poniżej!

Keto owsianka nie ustępuje smakiem klasycznej wersji dania. Jest równie łatwa w przygotowaniu, a przy tym ma mnóstwo wartości odżywczych

Dlaczego keto jest lepsza od tradycyjnej owsianki?

Podstawą diety ketogenicznej jest maksymalnie ograniczenie czy wręcz wykluczenie z diety węglowodanów. Jak wiadomo, głównym źródłem tego makroskładnika są zboża i ich przetwory w tym owies. Owsianka w wydaniu tradycyjnym jest sycąca, ale… Choć specjaliści chwalą ją za bogactwo składników odżywczych i minerałów, jest również bogata w węglowodany i dosyć szybko podnosi poziom cukru we krwi. Wykluczając większość węglowodanów z dania, otrzymujemy super danie.

Dodatki w roli głównej — keto owsianka na wiele odsłon

Podstawą większości owsianek w wersji keto jest mielony len. Składnik ten jest bardzo pomocny w stanach zapalnych żołądka, reguluje procesy trawienne, uśmierza objawy wrzodów czy nadkwasoty. Do owsianki można wykorzystać zarówno len złocisty, jak i zwykły brązowy — rodzaj nie ma większego wpływu na smak potrawy.

Obok lnu ważnym składnikiem, podobnie jak w wersji klasycznej jest mleko. Tradycyjne zastępujemy zdrowszym kokosowym i migdałowym. Dla podkreślenia orzechowego posmaku i gęstej konsystencji dodajemy również mąkę migdałową i masło migdałowe (lub orzechowe). Dzięki nim owsianka jest jeszcze bardziej odżywcza. Co do dodatków, można je wybrać zgodnie z własnym gustem, pamiętając o tym, by były zgodne z zasadami diety ketogenicznej. W naszym wydaniu proponujemy niskowęglowodanowe owoce — maliny i borówki oraz chipsy kokosowe.

Przygotowanie keto owsianki

Warto wstać kilkanaście minut wcześniej i przygotować zdrową keto owsiankę przed pójściem do pracy czy szkoły. Jeżeli nie lubisz lub nie masz czasu zjeść jej w domu, możesz zabrać ją ze sobą i spożyć np. na podwieczorek — na zimno smakuje równie pysznie. Jest kremowa, pyszna, wprost rozpływa się w ustach. W połączeniu z ulubionymi owocami może stać się rozkoszą dla Twojego podniebienia.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

W małym rondelku podgrzej mleko kokosowe, dodaj zmielony len, ewentualnie wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj, aby się nie przypaliło. Gdy „owsianka” będzie dobrze zagotowana, należy zestawić ją z palnika i przestudzić. Dodaj masło migdałowe/orzechowe oraz mąkę — całość dobrze wymieszaj. Jeżeli będzie za mało słodka, można ją dosłodzić kilkoma kroplami stewii lub erytrolem. Gotowe danie przełóż do miseczki i udekoruj owocami, orzechami i chipsami kokosowymi. Maliny zamiast na wierzch, możesz dodać w trakcie gotowania mleka z lnem. Wtedy owsianka zabarwi się na piękny, różowy kolor. Meta title: keto owsianka — owsianka na bazie lnu — keto przepis na owsiankę