Dania główne Przepisy Przystawki / przekąski Śniadania Wielkanoc Zupy

Pomysły kulinarne na keto Wielkanoc

Szukasz inspiracji na adaptację tradycyjnej polskiej kuchni na wersję diety ketogenicznej? Poznaj sprawdzone sposoby, a z pewnością przy wielkanocnym stole będziesz rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem dań bez węglowodanów!

Święta to specyficzny czas. Z jednej strony można znów zasiąść przy rodzinnym stole, ciesząc się radosnymi chwilami. Z drugiej strony, w przypadku bycia na diecie, należy nie zapominać o jej przestrzeganiu. Szczególnie w sytuacji, kiedy wprowadzone zmiany w codziennym jadłospisie wynikają nie z motywacji wewnętrznej, a z chęci poprawienia swojego stanu zdrowia.

Na szczęście można szukać inspiracji, dzięki którym Wielkanoc nie będzie stresem, a twórczym wyzwaniem kulinarnym.

Pomysły na keto przekąski z jajek

Jajka, czyli symbol Wielkanocy, posiadają indeks glikemiczny 0, a zawartość węglowodanów w nich to mniej niż 1g. Warto ten fakt wykorzystać i stworzyć z dozwolonych keto produktów wyśmienite farsze:

  • Jajka z awokado, które jest źródłem zdrowych tłuszczów. Wystarczy miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną szalotkę, sok z limonki oraz czosnek, a na koniec wszystko wymieszać z majonezem. Z ugotowanych wcześniej jajek wydrążyć żółtko, które dodając do farszu, należy posolić i doprawić pieprzem wg. uznania, a następnie wymieszaną masę przełożyć do białek.
  • Jajka z pieczarkami są dość popularną opcją, aczkolwiek wartą uwagi. Na początku na oleju należy podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Kiedy ostygnie, dodaje się ugotowane wcześniej żółtka, sól, pieprz, majonez, a na końcu do smaku pietruszkę lub koperek. Całość po wymieszaniu przekłada się do białek.
  • Jajka z szynką, pokrojoną w drobną kostkę i zblendowaną na gładką masę. Do tego dodać ser (najlepiej będzie nadawać się żółty lub mozzarella), szczypiorek i wcześniej ugotowane żółtka. Całość wymieszać z majonezem, solą i pieprzem, a następnie przełożyć do białek.
  • Jajka z tuńczykiem. Rybę w sosie własnym należy odsączyć z zalewy i zblendować. W międzyczasie pokroić paprykę i szczypiorek, a następnie dodać do tego ugotowane żółtka jaj, mieszając z pastą z tuńczyka. Dodać szczypiorek, sól, pieprz, majonez, wymieszać i przełożyć do białek.

Dużym atutem faszerowanych jajek jest to, że zawartość białka i tłuszczu pozwoli na pozostanie w ketozie, a tym samym nie dojdzie do skoku insuliny.

Jak Wielkanoc, to tylko majonez własnej roboty

Mało osób decyduje się na stworzenie własnego majonezu, a szkoda. Jego przygotowanie jest dość proste i szybkie. Wystarczy oddzielić żółtka, dodać oleju i niewielkiej ilości musztardy. Dodać sól, pieprz i odrobinę octu. Całość zmiksować na wolnych obrotach. Gęstość majonezu zależy od ilości dodanego oleju.

Pomysł na żurek lub barszcz biały w wersji keto

W przypadku tych zup nie uniknie się węglowodanów, ponieważ obie opcje tworzy się z mąki. Można jednak zadbać o to, aby pozostałe składniki obniżyły ładunek glikemiczny całego dania.

Keto żurek zawiera dużą ilość białej kiełbasy, wędzonego boczku oraz tłustej śmietany. Opcjonalnie można dodać grzyby suszone. Całość gotować z przyprawami — sól i pieprz to podstawa, smak nada także majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Na talerzu umieścić pokrojone na pół jajka, a całość polać skwarkami.

Wybierając żurek z mąki kokosowej, talerz 300 ml będzie zawierać około 15g węglowodanów.

Jakie dodatki dobrać do wędlin i mięs?

Przy Wielkanocy dobrze sprawdzi się pieczony schab w ziołach. Po umyciu i osuszeniu mięsa należy skropić je olejem, dodać cebulę, natrzeć czosnkiem oraz oprószyć majerankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Marynować przez około 8 godzin, a następnie piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Do pieczeni wielkanocnych idealnie sprawdzi się tarty chrzan i sos tatarski. Oba cechują się niską zawartością węglowodanów.

Wypieki i desery ketogeniczne na Wielkanoc

Tradycyjne mazurki i keksy nie wpisują się w kanon diety ketogenicznej, jednak można spróbować stworzyć wersje bez mąki i cukru, dodając np. erytrytol. Przykładem może być deser zbliżony do tiramisu.

Śmietankę 36% ubić na sztywno, dodać ser mascarpone, erytrytol, odrobinę amaretto i niewielką ilość mocnej kawy. Po wymieszaniu masę przełożyć do salaterek i oprószyć kakao.

Pieczywo na diecie ketogenicznej

Pieczywo posiada wysoką zawartość węglowodanów. Decydując się na tego typu produkty, warto upiec własny chleb czystoziarnisty: wymieszać ze sobą ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, odrobinę soli i rozpuszczony olej kokosowy. Masę przełożyć do keksówki i piec przez 60 minut w 180 stopniach.

Jak widać, siedząc przy wielkanocnym stole, ma się szereg możliwości zamiany tradycyjnych przepisów na te o obniżonej zawartości węglowodanów. Potrzebne będą chęci i nieco wolnego czasu, aby stworzyć własne wypieki, których skład pozwoli zostać w ketozie.

Jajka w roli głównej na keto Wielkanocy. ródło fotografii: https://aniagotuje.pl/przepis/jajka-faszerowane-tunczykiem