Zupy

Krem z dyni z masłem orzechowym

Na początku połączenie dyni i masła orzechowego wydawało mi się szaleńczym pomysłem dopóki nie spróbowałam… Jeśli dołożysz do tego jeszcze szynkę i ser żółty, to na pewno Ci zasmakuje. 😉 Smacznego! Składniki:

  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Masło – 25g
  • Dynia w kostkach – 500g
  • Zupa mocy (czytaj więcej o zupie mocy…) – 300ml
  • Gładkie masło migdałowe (unikamy masła z orzechów ziemnych!) – 20g
  • Mleko kokosowe – 200g
  • Imbir świeży – ~1cm kawałek
  • przyprawy – gałka muszkatołowa, kurkuma, curry, papryka ostra w proszku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku przysmaż cebulę i dodaj pokrojone ząbki czosnku. Całość przysmaż do zarumienienia.
  2. Następnie całość gotujemy z pokrojonymi kawałkami dyni i bulionem (zupa mocy).
  3. Jak dynia będzie miękka, całość blendujemy i dodajemy starty imbir oraz dolewamy mleka kokosowego.
  4. Przyprawiamy według uznania.

Podawaj z dodatkami:

  • Szynka szwarcwaldzka – 1,5szt. przysmażona na patelni
  • Pestki dyni – uprażone na patelni
  • Ser żółty – starty

Wartości odżywcze (w 100 g samej zupy):

  • Kalorie: 78kcal
  • Węglowodany: 4,9g
  • Zawartość tłuszczu: 6,2g
  • Zawartość białka: 1,5g