Na początku połączenie dyni i masła orzechowego wydawało mi się szaleńczym pomysłem dopóki nie spróbowałam… Jeśli dołożysz do tego jeszcze szynkę i ser żółty, to na pewno Ci zasmakuje. 😉 Smacznego! Składniki:
- Cebula – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Masło – 25g
- Dynia w kostkach – 500g
- Zupa mocy (czytaj więcej o zupie mocy…) – 300ml
- Gładkie masło migdałowe (unikamy masła z orzechów ziemnych!) – 20g
- Mleko kokosowe – 200g
- Imbir świeży – ~1cm kawałek
- przyprawy – gałka muszkatołowa, kurkuma, curry, papryka ostra w proszku

Sposób przygotowania:
- W garnku przysmaż cebulę i dodaj pokrojone ząbki czosnku. Całość przysmaż do zarumienienia.
- Następnie całość gotujemy z pokrojonymi kawałkami dyni i bulionem (zupa mocy).
- Jak dynia będzie miękka, całość blendujemy i dodajemy starty imbir oraz dolewamy mleka kokosowego.
- Przyprawiamy według uznania.
Podawaj z dodatkami:
- Szynka szwarcwaldzka – 1,5szt. przysmażona na patelni
- Pestki dyni – uprażone na patelni
- Ser żółty – starty
Wartości odżywcze (w 100 g samej zupy):
- Kalorie: 78kcal
- Węglowodany: 4,9g
- Zawartość tłuszczu: 6,2g
- Zawartość białka: 1,5g