keto pesto
Porady i lifestyle Przepisy

3 pomysły na keto pesto

Pesto zawsze warto mieć w lodówce – nawet jeśli nie jadasz makaronu. Może podkręcić smak zapiekanek, omletów, kanapek z chleba ketonowego, serowych przekąsek, sosów i sałatek. Potrzebujesz pomysłów na pesto? Oto kilka inspirujących i prostych wariantów tego uniwersalnego surowego sosu.

Pesto z założenia jest keto dodatkiem. Jego tradycyjna wersja powstaje na bazie oliwy, bazylii, parmezanu oraz orzeszków pinii – prawie nie zawiera więc węglowodanów. To jednak tylko jeden ze sposobów przyrządzenia tego uniwersalnego dipu.

Jak skomponować własne pesto?

Z pesto warto eksperymentować, mieszając ze sobą ulubione składniki. Nie może zabraknąć w nim następujących elementów:

  • zioła lub zielenina ,
  • ser,
  • orzechy,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Warto pamiętać, że nie każde pesto musi mieć w sobie oliwę i czosnek. Ten drugi zdecydowanie warto jednak dodawać do swoich przepisów choćby z uwagi na fakt, że pesto przygotowuje się na surowo. A właśnie jedząc czosnek w surowej postaci, możemy czerpać z niego jak najwięcej korzyści.

Zamiast oliwy możesz wykorzystać inne oleje tłoczone na zimno, na przykład lniany, konopny czy inne zdrowe produkty.

Pomysły na keto pesto

Przepyszne keto pesto możesz przygotować z najróżniejszych składników. Ważne, aby odpowiednio zestawić ze sobą smaki.

Pietruszkowe pesto

W natce pietruszki skrywa się mnóstwo witaminy C. Jej wyrazisty smak warto złagodzić sokiem  i skórką z cytryny, a także migdałami. Jako tłuszcz świetnie sprawdzi się oliwa, ale też olej z czarnuszki czy nasion chia.

Pesto alla calabrese

Wyjątkowo aromatyczne pesto keto o czerwonawym odcieniu. Do jego przygotowania wykorzystuje się papryki – najlepiej żółte i czerwone – pieczone w piecu aż do zrumienienia skórki. Oprócz papryk, w pesto alla calabrese powinien znaleźć się również ser Grana Padano (lub Parmigiano, jeśli taki masz w domu), chilli oraz pomidory i czosnek. Sekret jego kremowej konsystencji tkwi w dodatku tłustej ricotty, która nadaje dodatkowego wymiaru temu przepisowi.

Pesto pistacjowe

W pesto na pierwszy plan wysuwa się zazwyczaj smak ziół czy warzyw. A gdyby tak pozwolić wybrzmieć przede wszystkim orzechom? Świetnym pomysłem będzie wykorzystanie pistacji – orzechów o niezwykle charakterystycznym, cenionym smaku. Warto zmieszać je z migdałami lub nerkowcami dla uzyskania lepszej konsystencji. Do tego lubczyk lub bazylia oraz ulubione sery twarde, jak na przykład parmezan. Pesto pistacjowe można wspaniale podkręcić skórką pomarańczową lub cytrynową.

Pesto to świetny sposób na szybkie podkręcenie smaku potraw. Na diecie ketogenicznej co prawda nie zjesz go z makaronem, czyli w najpopularniejszy sposób. Możesz jednak dodać go na przykład do ryb czy mięs, co wspaniale wydobędzie ich smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Treści zamieszczone na stronie chronione są prawami autorskimi. Kopiowanie jest zabronione.