Porady i lifestyle

Jak zrobić pyszne keto mleko z orzechów w domu?

W diecie ketogenicznej orzechami możesz zajadać się do woli. Jeśli ich przegryzanie Ci się znudziło i masz ochotę na odmianę, warto wzbogacić swój jadłospis o pyszne mleka z orzechów. Sprawdź, jak zrobić je samodzielnie.


Laskowe, brazylijskie, migdały, macadamia, włoskie, nerkowce, pistacje, ziemne, pinii – na rynku nie brakuje orzechów, spośród których możesz wybierać, komponując swój ketogeniczny jadłospis. Dla wielu są one prawdziwym błogosławieństwem, stanowiąc jedną z niewielu dozwolonych przekąsek, a jednocześnie baz do tworzenia najróżniejszych dań, od ciast i ketonowych wypieków, po masła i mleka.
Dzięki rosnącej popularności wegańskiej diety oferta mlek roślinnych w sklepach stale się poszerza. Większość z nich dieta ketogeniczna wyklucza – powstają bowiem z produktów zawierających spore ilości węglowodanów, jak choćby ryż czy owies. Z kolei te powstające z orzechów często nie spełniają jej wymogów ze względu na zawartość cukru. Czy wynika z tego, że osoby jej przestrzegające są skazane na mleko krowie czy inne mleka pochodzenia zwierzęcego? Co z tymi, którzy stosują dietę ketogeniczną, ale powinni unikać laktozy?
Odpowiedź jest prosta – mleko roślinne na bazie orzechów możesz z łatwością przygotować w domu. W ten sposób masz pełną kontrolę nie tylko nad jego zawartością, ale również nad smakiem, który możesz w preferowany przez siebie sposób ulepszać.

Mleko roślinne – które orzechy wybrać?

W sklepach najczęściej można znaleźć mleka z orzechów laskowych oraz migdałów. Dlaczego właśnie te? Przede wszystkim ze względu na ich dostępność, stosunkowo niską – w porównaniu do innych orzechów – cenę, a także optymalną teksturę i smak. Rzadziej spotykanym – niewątpliwie ze względu na koszt – wariantem jest mleko produkowane z nerkowców. Te często jest aksamitne i dość gęste, co ceni sobie wiele konsumentów, zwłaszcza tych, którzy stosują je do gotowania.
Niełatwo napotkać na wariant z orzechów włoskich – możesz jednak łatwo przygotować go w domu (podobnie jak inne, wyżej wymienione mleka).

Mleko z orzechów – jak je przygotować?

Niezależnie od tego, na jaki rodzaj orzechów się zdecydujesz, metoda za każdym razem pozostaje taka sama. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest namoczenie orzechów. Powinny moczyć się w wodzie przez całą noc. Następnie należy je odcedzić i zblendować. Dobrze namoczone orzechy powinny łatwo poddać się temu procesowi. Dodaj odpowiednią ilość wody, aby powstał płyn o odpowiedniej konsystencji. Ostatnim ważnym krokiem, którego nie należy pomijać, jest przecedzenie mleka przez gazę. W ten sposób odseparujesz niezblendowane resztki orzechów, uzyskując gładką konsystencję. Pamiętaj, że pozostałości orzechów nie warto wyrzucać. Znakomicie sprawdzą się jako baza do keto ciastek czy innych podobnych wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Treści zamieszczone na stronie chronione są prawami autorskimi. Kopiowanie jest zabronione.