Porady i lifestyle

Japońska uczta w stylu keto/low-carb? To możliwe!

Kuchnia japońska kojarzy się nam z ryżem, który w diecie ketogenicznej jest wykluczony. W rzeczywistości jednak wiele jej składników może być z powodzeniem wykorzystanych w keto jadłospisie. Jak przygotować japońską keto ucztę?

Uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, japońska kuchnia w niewielkim czasie podbiła serce Zachodu. Potwierdzono naukowo, że wiele jej składników, jak choćby fermentowane produkty pokroju natto, mają wpływ na długowieczność mieszkańców tej odległej wulkanicznej wyspy. Nie jest ona jednak oczywistym wyborem osób, decydujących się przejść na dietę ketogeniczną. Wielu miłośników kuchni japońskiej żywi przekonanie, że planując wejście w ketozę, będą mogli pozostawić w swoim jadłospisie jedynie sashimi. To błędne przekonanie.

Wśród japońskich przepisów nie brak dań wprost stworzonych pod keto dietę, lub też wpisujących się w jej założenia po drobnych modyfikacjach. Jakie składniki japońskich dań możesz wykorzystać przy szykowaniu lunchu czy kolacji?

  • Ryż lub nudle Shirataki (inaczej konjac) – popularna w Japonii alternatywa dla tradycyjnego ryżu czy makaronu, praktycznie niezawierająca węglowodanów. Roślina, z której pozyskuje się bazę do jej produkcji, jest od wieków wykorzystywana w medycynie alternatywnej ze względu na właściwości detoksykujące i obniżające ciśnienie krwi;
  • Makaron vermicelli – alternatywa low carb dla tradycyjnych nudli;
  • Algi – zero węglowodanów, sto procent smaku i mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Algi to keto składnik idealny;
  • Tofu – zazwyczaj zawiera dużą ilość białka i bardzo niewiele węglowodanów – w granicach 2g/100g. Warto jednak uważnie czytać etykiety, bo nie każdy produkt ma podobny skład. Dla wegetarian i wegan na diecie keto to znakomita alternatywa dla ryb;
  • Tuńczyk i łosoś – tłuste ryby wykorzystywane przy przygotowywaniu sushi.

Japońskie keto dania, które przygotujesz w domu

Większość restauracji japońskich w Polsce serwuje stały zestaw – sushi i różne wersje ramenów. Żadne z tych dań nie jest w stu procentach przyjazne keto. Jakie keto dania w japońskim stylu możesz przygotować w domu?

  • Sushi z ryżem konjac – znakomity pomysł na przygotowanie keto rolek sushi. Zastąp ryż konjaciem, a do tego dodaj awokado, trochę Filadelfii, łososia i oczywiście algi. Keto california rolls gotowe!
  • Shabu-shabu – przygotowywane na stole danie, wykorzystujące różne rodzaje mięsa. Gotuje się je w gorącym rosole i serwuje z pysznymi sosami.
  • Oshinko – zestaw kiszonych warzyw, których nie musisz wykluczać z keto diety. Przy okazji dostarczą Ci mnóstwo cennych probiotyków. W ich skład wchodzi rzepa Daikon i algi, stanowiące przykład składników keto-friendly bogatych w witaminy i mikroelementy.

Możesz również przygotować keto ramen, wykorzystując do przyszykowania bazy tłuste mięso, a nudle zastępując makaronem z konjacu. Najlepszym keto wywarem będzie tonkatsu lub shio.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Treści zamieszczone na stronie chronione są prawami autorskimi. Kopiowanie jest zabronione.