Desery Produkty Przepisy

3 pyszne desery na bazie keto-czekolady

O tym, że przejście na dietę ketogeniczną wcale nie musi równać się pożegnaniu z deserami, mogliście przeczytać na naszym blogu już wielokrotnie. Dzisiaj jednak skupimy się na składniku, który można zastąpić dość łatwo — czekoladzie. Ta ketogeniczna może być równie pyszna i świetnie sprawdzi się w deserach. Zainspiruj się naszymi pomysłami na jej przyrządzenie!

Czekolada jest produktem w dużej mierze bazującym na tłuszczu kakaowym i pozbawionym mąki, co w kontekście diety ketogenicznej brzmi dość obiecująco. Niestety jednak wyklucza ją jeden faktor — wysoka zawartość cukru. W tradycyjnej czekoladzie go nie brakuje, co sprawia, że nawet kilka kostek może zaburzyć ketozę.

Czym różni się keto czekolada od tradycyjnej?

Czy oznacza to, że dążąc do wejścia w nią, musisz zapomnieć o czekoladzie na dobre? Na szczęście nie — na rynku są dostępne produkty, które nadają się do spożycia w diecie ketogenicznej, a smakują w zasadzie identycznie. Czekolada keto składa się w większości z miazgi kakaowej, co daje jej głęboki smak. Na rynku znajdziesz różne warianty, które mogą zawierać nawet 85% kakao. Keto czekolada pozbawiona jest cukru, co nie oznacza wcale, że nie jest słodka. Słodycz nadaje jej stewia, praktycznie pozbawiona kalorii i mająca zerowy indeks glikemiczny.

Czekolada keto świetnie nadaje się do obróbki termicznej. Wykorzystywana w przepisach, zachowuje się zupełnie tak samo jak czekolada tradycyjna. Masz ochotę na czekoladowy deser w bardziej wyrafinowanej formie, niż kilka kostek z tabliczki? Oto kilka pomysłów!

#1 Keto brownie

Dobre brownie jest bardziej czekoladowe, niż sama czekolada — jej aromat podkreśla bowiem spora ilość masła. Aby przygotować keto brownie, wystarczy roztopić tabliczkę czekolady, dodać kakao, mąkę migdałową lub kokosową (można je ze sobą zmieszać) i jajka. Efekt? Spieczona skorupka ciasta skrywająca wilgotne, półpłynne wnętrze!

#2 Keto mus czekoladowy

Musy to najłatwiejsze do zaadaptowania na keto modłę desery z uwagi na brak konieczności pieczenia, a co za tym idzie — wykorzystania mąki. Zazwyczaj przepisy na ketogeniczny mus czekoladowy uwzględniają tylko kakao. My jednak polecamy dodanie do niego również roztopionej czekolady, aby uzyskać bardziej aromatyczny efekt i głęboki kolor. Czego jeszcze będziesz potrzebować? Wystarczy śmietana kremówką, którą należy ubić przed wmieszaniem kakao i czekolady, oraz słodzik — my polecamy stewię.

#3 Keto suflet

Suflet to deser stanowiący kompromis między ciastem a musem — a w wersji czekoladowej po prostu zachwyca! Aby go przygotować, potrzebna będzie ci rozpuszczona czekolada ketogeniczna, masło, ubite na sztywno białka, żółtka oraz śmietana kremówka i wybrany słodzik. Choć suflet ma konsystencję, która na pierwszy rzut oka przypomina ciasto, w rzeczywistości jest to przepis zupełnie pozbawiony mąki! Grunt to dobrze ubić białka — to sekret sukcesu tego deseru. 

Powyższe czekoladowe przepisy do złudzenia przypominają wersje z tradycyjną czekoladą!