Przepisy Zupy

Zupa mocy, czyli mój autorski pomysł na rosół

Ta zupa to coś więcej niż tylko rosół… to zupa mocy! W zupie mocy mojego autorstwa znajdziesz trochę inne składniki niż w tradycyjnym rosole. Ta zupa, to super pomysł, żeby dodać sobie sił w poniedziałkowe popołudnie lub inny ciężki dzień. Oczywiście w tym przepisie nie znajdziesz makaronu, za to jest kilka innych składników wartych uwagi.

Są to:

  • ocet jabłkowy (poprawa trawienie),
  • imbir,
  • czosnek (działa antybakteryjne i przeciwgrzybiczne + wzmacnia układ odpornościowy),
  • papryczki chili (nadają ostrości i pobudzają metabolizm),
  • pomidor (nadaje zupie bardzo ładny kolor i aromat)
  • liście limonki/kaffiru.

Składniki na duży garnek rosołu:

  • mięso – wg uznania, ja zazwyczaj wybieram:
    • udko z kurczaka (najlepiej zagrodowego, czyli bez GMO i antybiotyków) – 3 szt.
    • udko z kaczki – 1 szt.
  • liść laurowy – 5 szt.
  • ziele angielskie – 8 szt.
  • chili suszone, małe – ok. 4 szt. – uwaga, aby nie przesadzić z ostrością
  • imbir – 1 duży kawałek
  • czosnek – 5 ząbków
  • ocet jabłkowy – 30g
  • cebula – 1 szt.
  • por – 1 szt.
  • seler – 1/2
  • pietruszka – 6 szt.
  • pietruszka pęczek – 1 szt.
  • marchew – 6 szt.
  • suszony grzyb (doda aromatu) – 1-3 szt.
  • pomidor nacięty od góry (jak kiełbaski na grilla) – 1 szt.
  • liście limonki (zwane także liśćmi kaffiru) – 3 szt.
  • sól morska – 5g
  • kostki rosołowe (według uznania, ale nie są konieczne, my ich unikamy)

Sposób przygotowania

  • Umyj mięso. Zalej je zimną wodą i gotuj przez około 30 minut.
  • W międzyczasie do tej samej wody dorzuć obrane warzywa i resztę składników.
  • Obierz imbir i dodaj do rosołu małą kostkę.
  • Ząbki czosnku możesz przekroić na pół, aby szybciej uwolnił się smak.
  • Dorzuć 4 MAŁE papryczki chili i resztę składników.
  • Gotuj wszystko około 3 godziny.

Tęsknisz za makaronem?

Jeśli na diecie ketogenicznej jesteś dłużej niż 3 miesiące i pozwoli Ci na to Twój dietetyk, to do bulionu możesz dołożyć:

  • makaron konjac
  • lane kluski (przygotowujesz je jedynie z soli, twarogu i jajek)

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Treści zamieszczone na stronie chronione są prawami autorskimi. Kopiowanie jest zabronione.