Dania główne Produkty Przepisy Zupy

3 keto przepisy z makaronem konjac w roli głównej

Makaron w diecie ketogenicznej? Na pierwszy rzut oka możesz uznać, że to pomyłka – jednak zauważ, że mowa o konjacu! Ten cudowny składnik można do woli wykorzystywać w keto jadłospisie. Jeśli masz już paczuszkę makaronu konjac w domu, pewnie zastanawiasz się, jak go przygotować. Ten artykuł ci w tym pomoże!

Konjac to cudowny składnik od wieków wykorzystywany w kuchni japońskiej. Zachód zainteresował się nim stosunkowo niedawno, a prawdziwy wybuch jego popularności nastąpił wraz z popularyzacją diety ketogenicznej. Okazało się bowiem, że stanowi fantastyczny zamiennik dla zwyczajnego makaronu, który można jeść bez obaw o przerwanie ketozy. 

Makaron konjac — czym jest?

Makaron konjac powstaje z masy o żelowej fakturze pozyskiwanej z korzenia rośliny z rodzaju Amorphophallus (po polsku nazywa się ją dziwidłem). Składa się on w głównej mierze z wody. Jest pozbawiony tłuszczów i cukrów — zawiera w zasadzie wyłącznie rozpuszczalny w wodzie błonnik. To właśnie dzięki niemu makaron zapewnia na długo uczucie sytości. Ma on dość żelowatą konsystencję, bardziej przywodzącą na myśl ryżowe nudle. Jest w zasadzie pozbawiony smaku, dlatego znakomicie chłonie aromaty potraw.

Konjac w diecie ketogenicznej sprawdzi się idealnie dzięki powyżej opisanym właściwościom. Jak go przyrządzić na keto modłę?

#1 Makaron konjac z krewetkami

W tym przepisie liczy się przede wszystkim jakość składników. Dobre krewetki najlepiej przyrządzić na maśle, z czosnkiem i natką pietruszki, aby swobodnie wydobyć ich aromat. Do tego warto dodać odrobinę chili. Tak przyrządzone krewetki wystarczy połączyć z makaronem — i gotowe!

#2 Keto pad-thai z makaronem konjac

Tradycyjny pad thai zasadniczo mógłby być daniem wpisującym się w założenia diety ketogenicznej, gdyby nie jego główny składnik — makaron ryżowy. A co, gdyby podmienić go na konjac? Wtedy powstaje pyszne keto danie! Aby je przygotować, podsmaż kurczaka lub krewetki i przypraw je startym czosnkiem. Następnie dodaj rozmieszane jajko. W wersji keto makaron najlepiej dodać nieco później, gdy mięso jest już gotowe,  ponieważ konjac łatwiej się rozgotowuje. Niestety, z sosów azjatyckich, takich jak sojowy i tamaryndowy, musisz zrezygnować w keto diecie. Możesz jednak wykorzystać jednak alternatywny sos na bazie masła orzechowego, cytryny, czosnku i odrobiny srirachy. Pamiętaj, by dodać również prażone orzeszki ziemne i cebulę dymkę.

#3 Keto ramen z makaronem konjac

Mięsny bulion jak najbardziej sprawdzi się w diecie ketogenicznej. Warto przygotować na jego bazie keto wersję ramenu, wykorzystując właśnie makaron konjac. Jako bulion możesz przygotować zupę mocy z naszego przepisu, podkręcając ją suszonymi grzybami shitake i mun, oraz wodorostami. Do gotowego wywaru dodaj makaron konjac. Następnie przygotuj keto dodatki — marynowane i smażone plastry wołowiny czy wieprzowiny, preferowane grzybki (polecamy pyszne shimeji) oraz gotowane jajko z półpłynnym żółtkiem. Zwieńcz całość posiekaną kolendrą i cebulką dymką.

Konjac w diecie ketogenicznej można wykorzystać na wiele różnych sposobów! To świetne rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu na obiad czy kolację. Zainspiruj się naszymi przepisami lub wymyśl własne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Treści zamieszczone na stronie chronione są prawami autorskimi. Kopiowanie jest zabronione.