Dania główne Produkty Przepisy

Kalafiorowy ryż — 5 propozycji podania

Ryż z kalafiora to kolejna, obok konjacu, alternatywa dla tradycyjnego ryżu. Tekstura i neutralny smak kalafiora świetnie naśladują ryż ugotowany „al dente”. Jednocześnie, zawiera on znikomą ilość węglowodanów. Zastanawiasz się, jak przyrządzić takie danie? Przygotowaliśmy kilka propozycji podania, którymi możesz się zainspirować.

Ryż jest jednym ze składników, z którym na dobre trzeba się pożegnać, rozpoczynając dietę ketogeniczną. Bywa to trudne, ponieważ stanowi on składnik bazowy wielu dań i służy jako dodatek do różnych potraw. Na początku przygody z keto po odstawieniu wszystkich węglowodanowych dodatków możesz czuć, że czegoś ci brakuje — nawet jeśli po posiłku czujesz sytość. Na szczęście są jednak ciekawe alternatywy, które mogą zaspokoić Twój apetyt!

Aby zastąpić ryż, możesz wybrać konjac, lub samodzielnie przygotować ryż z kalafiora. Nie wymaga do ani dużej ilości czasu ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt może przejść najśmielsze oczekiwania!

Ryż kalafiorowy — jak go przyrządzić?

Pierwszym etapem przyrządzania ryżu z kalafiora jest starcie go na większych oczkach tarki. Robi się to dość łatwo dzięki miękkiej teksturze warzywa. Po starciu warto usunąć nadmiar wody, delikatnie przyciskając „ryż” i odcedzając. Dzięki temu unikniesz efektu „papki”.

Gdy Twój ryż jest już gotowy w formie surowej, czas na jego podsmażenie. Wykorzystaj do tego odrobinę oliwy i sól. Warto przykryć garnek pokrywką, aby ryż jednocześnie ugotował się na parze.

Po tym kroku czas na wykorzystanie ryżu w daniu! Możesz zrobić to na wiele różnych sposobów. Oto kilka naszych pomysłów:

#1 Sałatka marokańska 

Ryż kalafiorowy określa się często również jako kuskus z kalafiora — jeśli użyjesz mniejszych oczek przy tarciu, osiągniesz taki efekt. Ugotowany „kuskus” umieść w misce i wymieszaj z dużą ilością posiekanej pietruszki oraz świeżej mięty. Dodaj również pokrojone na drobne kawałki ogórki i ulubione orzechy — my do tego przepisu polecamy prażone pistacje. Całość przypraw dużą ilością oliwy, cytryny, soli i pieprzu. 

#2 Kalafiorowy ryż smażony po azjatycku

Podsmaż ryż na patelni i dodaj do niego roztrzepane jajko, brokuły i przygotowane wcześniej mięso kurczaka. Do tego dodaj orzeszki ziemne, starty imbir i czosnek oraz chilli. Pycha! Jeśli chcesz użyć sosu sojowego, pamiętaj, by dokładnie sprawdzić jego skład przed użyciem — nie powinien zawierać dodatku cukru. 

#3 Burrito bowl z ryżem kalafiorowym

Guacamole, ryż kalafiorowy, smażona wołowina — wszystkie te pyszności są idealnymi składnikami diety ketogenicznej i idealnie pasują do burrito bowla. Całość zwieńcz dużą ilością posiekanej kolendry i sera cheddar, a następnie skrop sokiem z limonki.

#4 Rissoto kalafiorowe z krewetkami

Klasyczne risotto jest pełne smaku umami — nie brak w nim masła i parmezanu. W diecie keto musisz wykluczyć jego główny składnik — ryż arborio. Możesz jednak spróbować zastąpić go ryżem kalafiorowym! Podsmaż go, dodaj odrobinę białego wina i posiekany na drobno czosnek oraz gałkę muszkatołową i czarny pieprz, a następnie dodaj łyżkę masła i przygotowane już krewetki. Następnie czas na 

#5 Casserole z ryżem z kalafiora

Zapiekany z kremowym sosem i kurczakiem ryż kalafiorowy pod pierzynką z mixu serów? Brzmi jak idealne zimowe danie — rozgrzewające i sycące.