warzywa keto
Porady i lifestyle Produkty

Dozwolone warzywa w diecie ketogenicznej – przewodnik

Dieta ketogeniczna jest dość restrykcyjnym sposobem żywienia, który wyklucza wiele produktów stanowiących podstawę większości zdrowych diet. Tak jest w przypadku warzyw i owoców, których większość należy wykluczyć z jadłospisu. Jakie warzywa można jeść na diecie ketogenicznej i w jakich ilościach?

Owoce w diecie ketogenicznej są w zasadzie wykluczone ze względu na wysoką zawartość cukru. Osoby dążące do wejścia w ketozę i utrzymania jej mogą uwzględnić w jadłospisie w zasadzie wyłącznie niewielkie ilości truskawek, borówek i malin. W przypadku warzyw sprawa nie jest aż tak skomplikowana, jednak wiele z nich jest wykluczonych ze względu na zawartość skrobi. Z tego względu komponowanie ketogenicznego jadłospisu bywa trudne dla wegetarian i wegan. W ich przypadku skorzystanie z usług dietetyka może okazać się najlepszym rozwiązaniem.

Warzywa zabronione w diecie ketogenicznej – czego unikać?

Lista absolutnie wykluczonych z keto jadłospisu warzyw jest całkiem obszerna. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, nie można jeść między innymi:

  • słodkich ziemniaków;
  • buraków;
  • ziemniaków;
  • kukurydzy;
  • dyni.

Jak możesz zauważyć, głównymi wrogami diety ketogenicznej są warzywa korzeniowe, zawierające w sobie duże ilości skrobi (wyjątkiem jest dynia). Niektóre mniej kaloryczne warzywa korzeniowe mogą być wykorzystywane w diecie ketogenicznej w niewielkich ilościach, na przykład na potrzeby przyrządzenia bulionu. Marchewki, pietruszka, seler, czy cebula to jego integralne składniki, których nie musisz się całkowicie wyrzekać. Wywar warto sporządzić jednak w głównej mierze na mięsie i kościach. Jeśli szukasz przepisu na ketogeniczny rosół, sprawdź zupę mocy – autorską recepturę, która pojawiła się na blogu jakiś czas temu.

Warzywa dozwolone w diecie ketogenicznej – co można jeść i w jakich ilościach?

Przejście na dietę ketogeniczną nie musi oznaczać jedzenia smutnych posiłków pozbawionych urozmaicenia, jakie stanowią warzywa. Mimo restrykcji jest wiele składników, które możesz uwzględnić w jadłospisie, aby dostarczyć sobie nieco witamin i dodać posiłkom kolorów. Co możesz jeść? Dozwolonych warzyw jest naprawdę sporo:

  • ogórek;
  • kapusta;
  • bakłażan;
  • papryka;
  • brokuły;
  • szparagi;
  • kalafior;
  • cukinia;
  • warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, itp.

Warzywa te możesz jeść w większych ilościach. Pamiętaj jednak o tym, aby nie przesadzać z jedzeniem warzyw kapustnych. Mimo że są one wspaniałym źródłem witamin i mikroelementów, zawarte w nich szczawiany mogą akumulować się w ciele, prowadząc do dny moczanowej i powstawania kamieni nerkowych.

Czy na diecie ketogenicznej można jeść pomidory?

Pomidory zalicza się do kategorii warzyw, jednak w zasadzie są one owocami. Znacznie różnią się jednak od większości produktów z tej kategorii ze względu na zawartość cukru. W pomidorach zasadniczo jest ich kilkanaście razy mniej, niż w słodkich owocach pokroju bananów, mango czy jabłek. Są więc one dopuszczalne w diecie ketogenicznej, jednak w bardzo niewielkich ilościach. Należy również pamiętać o tym, że przetwory z pomidorów, jak koncentraty, pulpy, a nawet pomidory w puszce, często są dosładzane. Ich trzeba więc bezwzględnie unikać, stosując dietę ketogeniczną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Treści zamieszczone na stronie chronione są prawami autorskimi. Kopiowanie jest zabronione.